Hírek
HSZC
- pedagógusnap
- főzőverseny
- HSZC iskolái
- Makó
Tizennégy csapat sütött-főzött a Centrum rendhagyó pedagógusnapján
A makói Maros-part adott otthont június 10-én a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum rendhagyó pedagógusnapjának.
Első alkalommal szervezte meg a makói Maros-parton a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum a rendhagyó pedagógusnapját, melyen 350-en vettek részt. Kincses Tímea főigazgató kiemelte: a hagyományos keretek közül egy kicsit kiszabadulva, egy kötetlen szabadidős programot szerveztek mind a hét szakképzési intézmény dolgozói számára, többek között azt is megünnepelve, hogy idén ünneplik a HSZC alapításának 10. évfordulóját. A vidám nap középpontjában a főzőverseny állt, melyre összesen tizennégy csapat nevezett, a legkülönfélébb ételek készültek, a babgulyástól kezdve a pörköltön át egészen a lazaclevesig.
Az elkészített finomságokat egy zsűri értékelte, melynek egyik tagja Sági Szilárd volt. A népszerű Hal a tortán gasztro-reality műsor egykori vezetőjétől megtudtuk: nagyon fontosak az ilyen jellegű rendezvények, mert a közös sütés-főzés nemcsak arra jó, hogy egy jót együnk az eredményéből, hanem kiváló közösségépítő szerepe is van. Hiszen az előkészületek, a sütés és a főzés során össze kell dolgozni, ami erősítő egy-egy társaság vagy munkaközösség összetartozását.
A zsűri másik tagja dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke volt, aki arról számolt be: az ételek kóstolása előtt egy fantasztikus élményben lehetett része Makón, ugyanis átcsúszott a Maros folyó fölött kifeszített kötélpályán. Hozzátette: egy olyan évet zártak, melynek a számvetésén túl az is fontos, hogy a szakképzésben résztvevő oktatókkal, dolgozókkal kötetlenül tudjanak beszélgetni, átélve mindazt, ami eddig körbe vette őket.
Az átalakított szakképzési rendszernek köszönhetően – fogalmazott az elnök – egy nagyon kemény megmérettetésen vannak túl, hiszen most vizsgáztak az első technikus tanulók a 13. év végén. Egyre nagyobb a fiatalok érdeklődése a szakképzés irányában, ami nagyon jó, hiszen az átalakításnak épp ez volt a célja, hogy minél több általános iskolai végzős szakmát válasszon, illetve az is, hogy növekedjen azon felnőttek száma, akik egy másik szakmát is el kívánnak sajátítani a már meglévő mellett. A munkaerőpiacon is nagy jelentősége van annak, hogy a középiskolát befejező diák az érettségi mellé egy szakvizsgát is szerez.
A keddi esemény alapkezdeményezője a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Szakképző Iskola volt, melyet a Centrum kibővített és programokkal gazdagított. A házigazda szakképzési intézmény igazgatója, Papós András elmondta: ők háromféle étellel készültek a versenyre, így három csapattal is neveztek. Az egyik marhapörköltet főzött, a másik pedig vajdasági ihletésű szármát, a harmadik pedig grillen sütött finomságokat, melyek mellé görögsalátát kínáltak. Az igazgató kifejtette: a hét intézmény teljes tantestülete nagyon ritkán tud találkozni egymással, ezért nagyon fontos az ilyen közös, nagy esemény.
A díjnyertes csapatok:
- helyezett: a HSZC Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium JólakottSághy csapata favágólevessel (gomba marhahús, zöldségek, tejszínes tárkonnyal ízesítve)
- helyezett: a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium Sündörgők csapata lazaclevessel
- helyezett: a HSZC Návay Lajos Technikum és Kollégium Grillguruk csapata grillezett ételekkel
GALÉRIA
pedagógusnap Maros part
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
A jövő nemzedékének oktatóit köszöntötték
Méltó módon ünnepelték az oktatókat a HSZC iskoláiban a pedagógusnap alkalmából. Külön köszöntötték azokat, akik rangos országos versenyeken dobogós helyezéseket értek el tanulóikkal.
HSZC

Az emlékezés pillanatai: diákok és a nemzeti összetartozás napja
A magyar történelmet máig meghatározó trianoni békediktátumra emlékezik a nemzeti összetartozás napja. A HSZC iskoláiban a nemzeti egységről szóló műsorokat adtak elő a diákok.
HSZC

Paktum Fórumon a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
Tanulási lehetőségek a jövő munkaerőpiacáért.
HSZC